Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

PREDAVANJE u šibenskoj gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" - Biodinamička poljoprivreda

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U šibenskoj gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" 03. prosinca u 17:00 sati, održati će se predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi, na kojemu možete saznati više o tome kako podignuti plodnost tla, sve o plodoredu, kompostiranju i biodinamičkim pripravcima.
Sudjelovanje na radionici je besplatno.

 

Za sve detaljnije informacije obratite se na visnja.marasovic@skz.hr

 

CRTICE O BIODINAMIČKOJ POLJOPRIVREDI - Izvor web preglednik

Dvadesetih godina prošloga stoljeća skupina poljoprivrednika zabrinutih zbog ugroženog zdravlja tla, biljki i životinja potražila je savjete Rudolfa Steinera, poznatog antropozofa i čovjeka koji je čitav život posvetio istraživanju sila prirode.

 

Tako su začeti glavni principi biodinamičkog uzgoja i vrtlarstva – jedinstvenog pristupa agrikulturi koji povezuje ekologiju poljoprivrednih organizama s čitavim svemirom. Otada se taj pristup stalno razvija, a najviše su ga razradili Marija i Matthias K. Thun. Cilj biodinamike je od poljoprivrednoga gospodarstva stvoriti samoodrživi organizam.

 

Biodinamička poljoprivreda sastoji se od bioloških procesa koji uključuju zelena gnojiva, zatravljivanje, kompostiranje, kompatibilnost biljaka, integriranje usjeva i stoke, oranje i kultiviranje zemlje. Također uključuje specijalne kompostne pripravke, posebne folijarne sprejeve, sadnju po kalendaru, zaštitu od nametnika, homeopatiju i radioniku.

Biljna raznolikost je vrlo bitna u biodinamičkom uzgoju. Ova metoda dopušta raznolikim biljkama da rastu i na nekultiviranom tlu. Raznolikost se dobije miješanjem usjeva, čime se postiže međusobno podupiranje biljaka. Naprimjer, ako jednoj biljci nedostaje određenog nutrijenta u tlu, kompatibilna biljka joj ga nadoknađuje.

Dok konvencionalna poljoprivreda uzgaja jednu kulturu više godina na istom tlu, u biodinamičkoj je poljoprivredi mijenjanje plodoreda i životinjskih vrsta jedna od osnovnih prednosti. Biodinamička poljoprivreda smatra da se jednogodišnje biljke ne smiju saditi na istom mjestu više od dvije godine za redom. Mijenjanje usjeva, sa zatravljivanjem i zelenim gnojivima, daje zdravlje tlu, uništava parazite i kontrolira korov i nametnike.

 

Kompostiranje – esencija zdravog tla

Kompostiranje je ključ biodinamičke poljoprivrede i izvor zdravog tla, jer reciklirana gnojiva i organski otpad u kompostnoj hrpi stvaraju vitalan humus. Tijekom gnojenja polja humus stabilizira nitrogen u tlu, esencijalan za produktivnost usjeva.

Postoji devet homeopatskih pripravaka temeljenih na životinjskim, biljnim i mineralnim gnojivima. Svi su razrijeđeni u sprejevima i koriste se za homeopatsko tretiranje komposta, tla i bilja. Taj se proces naziva dinamizacija.

Istraživanje sa Sveučilišta Washington State utvrdilo je da biodinamički preparati doista djeluju u homeopatskim količinama, koje se kreću od otprilike dva mililitra na sedam do deset tona komposta.

 

Kvaliteta uzgoja u biodinamičkoj poljoprivredi

 

Jedan od glavnih razloga ovakvog uzgoja su nutritivno bogatije namirnice u usporedbi s onima iz konvencionalnog uzgoja. Doktor John Reganold sa Sveučilišta Washington State je objavio studiju koja je pokazala da biodinamičke farme po fizičkim, biološkim i kemijskim svojstvima nadmašuju konvencionalne farme, iako su financijski jednako zahtjevni. Slične ishode dale su i druge studije.

Biodinamičke su farme otpornije na vremenske nepogode i energetski su učinkovitije, a sve više dobivaju na važnosti zbog klimatskih promjena, energetskih nestašica te rasta populacije. Više o biodinamičnom uzgoju možete saznati iz stručne literature (Rudolf Steiner, Poljoprivredni tečaj: Duhovnoznanstvene osnove za napredak poljoprivrede, Sjetveni priručnik Marie Thun itd). Također, možete posjetiti biodinamičku farmu i povezati se s biodinamičkim poljoprivrednicima.

Glavni principi biodinamičkog uzgoja:
– biljna raznolikost
– plodored
– životinjski svijet
– kompostiranje
– homeopatska rješenja
– životne sile