Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG BANOVI DVORI

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG BANOVI DVORI, DAMIR VODANOV koji je odobren na 6. LAG natječaju u veljači 2021. za TO 1.1.2. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

OPG BANOVI DVORI nalazi se u Dubravi kod Tisna i upisan je u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od siječnja 2003. godine. Poljoprivredno gospodarstvo raspolaže s 1,55 ha poljoprivrednih površina koje se u najvećoj mjeri odnose na masline za proizvodnju ulja - 1,08 ha, 0,11 ha vrta miješanih povrtnih vrsta, 0,05 ha koštičavo voće te 0,31 ha lupinasto voće - bademi. Na OPG-u se nalaze i magarci.

 

Damir Vodanov nositelj je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje ima još dva člana. Aktivan je član lokalne zajednice posvećen radu na seoskom gospodarstvu. Tijekom 2020. godine OPG je registriran i za obavljanje dopunske djelatnosti u turizmu (kamp).

 

Kako bi modernizirao i unaprijedio proces rada i poslovanja te povećao proizvodni kapacitet, OPG Banovi dvori prijavljuje se na LAG Natječaj s projektom „Ulaganje u pokretnu opremu“. Sve aktivnosti navedene u poslovnom planu pridonose modernizaciji i/ili unapređenju procesa rada i poslovanja.

 

Važno obilježje poljoprivrednog gospodarstva je ulazak u ekološku proizvodnju s maslinama za proizvodnju ulja i bademima 2012. godine. OPG broji oko 200 stabala maslina i 120 stabala badema. Mješovite povrtne vrste te koštičavo voće proizvodi za vlastite potrebe. Također, magarci koji se nalaze na seoskom gospodarstvu, predstavljaju važnu kariku u gnojidbi.

 

Ulaganje u pokretnu opremu u funkciji modernizacije i unapređenja procesa rada i poslovanja OPG-a Banovi dvori odnosi se na masline i bademe. Kupljenom opremom značajno se unaprjeđuju radni procesi održavanja trajnih nasada, uvodi navodnjavanje i povećava učinkovitost kod berbe.

 

Kupljena je poljoprivredna mehanizacija, strojevi i oprema jesu rabljeni traktor, nova prskalica (priključak za traktor), kopačica, akumulatorski tresači maslina za unapređenje poslova berbe, motorni trimer za košnju, električna pumpa za navodnjavanje (navodnjavanje ili zalijevanje kap po kap) te agregat.

 

Navedena oprema značajno je modernizirala i unaprijedila proces rada i poslovanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu - smanjio se udio ljudskog rada kako na održavanju nasada tako i u berbi, a uvođenjem sposobnosti za navodnjavanje, povećat će se rodnost u redovitim uvjetima, kao i pouzdanost uroda u vremenima izrazite suše.

 

U novije vrijeme osim borbe s nametnicima i bolestima u poljoprivrednoj proizvodnji, sve su veći izazovi i klimatske promjene i neočekivane meteorološke pojave - ekstremi temperatura, rani/kasni mraz, tuča, suša. Teškoću u proizvodnji predstavljaju i stari strojevi i oprema te se kupnjom novih isto i poboljšalo.

 

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ističe kako: „Zahvaljujući sredstvima dobivenim na LAG Natječaju uspjeli smo olakšati rad na poljoprivrednom zemljištu te podići standard i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Provedbom projekta ostvarili smo cilj modernizacija i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja“, poručuju iz OPG-a.