Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Mudronja Zdravko

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a, obrta i firmi koje su ostvarile potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG MUDRONJA  ZDRAVKO koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. 

 

OPG MUDRONJA ZDRAVKO sjedište ima u Murteru i upisan je u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od siječnja 2004. godine. Raspolaže s 1,77 ha poljoprivrednih površina. Najveći dio odnosi se na maslinike s oko približno 200 stabala maslina (1,47 ha), a manji dio odnosi se na oranične površine (0,30 ha) na kojima se uzgaja mješovito povrće (krumpir, salata, kupus, rajčice, paprike, peršin, itd.).

 

Nositelj OPG-a, Zdravko Mudronja, po struci mehaničar koji se nedavno umirovio, svo svoje vrijeme posvećuje radu na poljoprivrednim površinama. Članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva su i supruga Katica te sin Jure koji sudjeluju u radovima na OPG-u. Bavljenje poljoprivredom za obitelj Mudronja predstavlja tradiciju, a sam nositelj OPG-a bavi se poljoprivredom cijeli život.

 

Kako bi proširili svoju proizvodnju i unaprijedili procese rada, prijavljuju se na LAG natječaj. Projektom su se ostvarila dva cilja, modernizacija i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja te povećanje proizvodnog kapaciteta iskazanom kroz povećanje ukupnog standarnog ekonomskog rezultata. Kupile su se dvije parcele ukupne površine 835 m2 - na manjoj parceli već je bilo zasađeno 7 maslina, dok se na većoj parceli posadilo 9 novih sadnica maslina, sorte Leccino koja ima redovit urod. Ukupno na poljoprivrednim površinama OPG Mudronja Zdravko broji oko 200 maslina za proizvodnju maslinova ulja. Većinom je riječ o sorti oblica. Kupnjom dviju parcela, ekonomska veličina OPG-a se povećala. Osim navedenog, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo moderniziralo je i unaprijedilo proizvodnju kupnjom novog motokultivatora za obradu tla, nove motorne kose-trimera za održavanje maslinika u kršu, akumulatorskih škara za rezidbu maslina te akumulatorskog tresača - berača maslina.

 

Unatoč ograničenjima na koja se nailazi prilikom bavljenja poljoprivredom na krškom području, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mudronja Zdravko vrlo uspješno obrađuje zemlju i obavlja poljoprivrednu proizvodnju. Cilj prijave je revitalizacija poljoprivredne proizvodnje i općenito bavljenja poljoprivredom na području otoka Murtera. Cilj je da OPG Mudronja Zdravko bude pozitivan primjer bavljenja poljoprivredom i da na taj način potakne druge da se bave istim poslom i održavaju svoje poljoprivredne površine. Osim toga, ulaganjem u mehanizaciju i opremu, povećala se i prodaja poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu, ponajviše u tijeku turističke sezone.

 

Iz obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva poručuju„Zahvaljujući LAG natječaju uspjeli smo nabaviti potrebnu opremu i mehanizaciju te ostvariti cilj modernizacija i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja te povećanje proizvodnog kapaciteta kupnjom dviju parcela ukupne površine 835 m2. Kupljeno će proširiti poslovanje i omogućiti gospodarsku održivost.“