Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: OPG ŠKARIĆ MARIO

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-akoji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG ŠKARIĆ MARIO koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava identičnom nacionalnom 6.3.1.Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

 

OPG Škarić Mario nalazi se na području Čiste Velike, naselja u sastavu Grada Vodica, i ima dugogodišnje iskustvo rada u poljoprivredi te se generacijama bavi bademima i maslinama. Mario Škarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, preuzeo je tradiciju bavljenja poljoprivrednim kulturama od svog oca, Željka Škarića koji je uz Tinu Škarić član OPG-a.

 

Poljoprivredno gospodarstvo upisano je u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od 2016. godine i raspolaže s 2,12 ha poljoprivredne površine, od čega se 1,30 ha odnosi na bademe, 0,66 ha na masline za proizvodnju maslinovog ulja te 0,16 ha na miješane nasade voća.

 

Sav rad na poljoprivrednom gospodarstvu obavlja mlada obitelj Škarić koja, kako sami kažu, obožava život na selu i prirodu općenito te se odlučuje posvetiti uzgoju badema i maslina. U najvećoj mjeri, riječ je o ekološkom uzgoju i preradi domaćih badema s područja vodičkog zaleđa, a glavni proizvodi kojima se OPG Škarić Mario ponosi i predstavlja jesu čista jezgra, usoljeni, ušećereni bademi, bademi u bijeloj i tamnoj čokoladi te bademovo ulje i bademovo brašno.

 

Mario Škarić, nositelj OPG-a ima certifikate o stečenim vještinama za voćara i maslinara, a proizvodnjom se počeo baviti radi neiskorištenosti kapaciteta vodičkog zaleđa i činjenice da je podneblje u kojem se nalaze poljoprivredne površine izuzetno povoljno za razvoj ove vrste poljoprivredne proizvodnje. Također, bademi koji pripadaju grupi orašastog voća, vrlo su hranjivi i energetski bogati te sadrže vitamine, bjelančevine, ugljikohidrate, kvalitetne masnoće, mineralne i aromatične tvari. Badem kao najlužnatiji orašasti plod izuzetno je blagotvoran za ljudski organizam.

 

Poljoprivredno gospodarstvo danas broji 650 stabala badema koja se nalaze na nekoliko parcela na području Čiste Velike. Među stablima badema ističu se četiri sorte, a najzastupljenija je s 80% sorta Ferragnes, dok ostale predstavljaju oprašivače. Kako bi bademi urodili plodom, potrebno je puno rada i truda te strpljivosti, što je OPG kroz svoju proizvodnju i dokazao.

 

Promocija poljoprivrednih proizvoda doprinijela je potražnji koja je od strane fizičkih osoba i malih trgovaca više nego dobra, a u najvećoj mjeri odvija se na kućnom pragu što ukazuje na to da se rad i trud isplate. Kupci su prepoznali kvalitetu proizvoda s OPG-a i uvijek im se iznova vraćaju.

 

Mario kao mlada snaga i educirani poljoprivrednik, nastoji poboljšati kvalitetu rada na poljoprivrednom gospodarstvu te se iz tog razloga i prijavljuje na LAG natječaj. Cilj prijave je modernizacija i unaprjeđenje procesa proizvodnje na OPG-u te postizanje bolje tržišne orijentiranost i gospodarske održivosti. Tako je nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: polovni traktor, novi malčer, tresač plodova i teleskopska pila koji omogućuju bolju efikasnost u poslovanju i brži proces rada.

 

A o iskustvu na LAG natječaju Mario Škarić kaže: „Zahvaljujući pomoći i sredstvima dobivenim na LAG natječaju, uspjeli smo poboljšati i ubrzati našu proizvodnju. Nova mehanizacija mi je pomogla i puno olakšala obradu i berbu. Sad sve radim traktorom jer je prilagođen za voćarstvo i s alatima koje imam je puno lakše.“