Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: OPG Živko Begić

Izvor: OPG Živko Begić
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika OPG Živko Begić koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava identičnom nacionalnom 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

 

 

OPG Živko Begić sa sjedištem u Pirovcu nalazi se u Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od siječnja 2003. godine. Gospodarstvo raspolaže s 1,86 ha poljoprivredne površine u pirovačkom zaleđu - Putičanje i Kašić - a koje se u najvećoj mjeri odnose na proizvodnju vina i maslina za proizvodnju ulja.

 

Nositelj OPG-a je Živko Begić koji se poljoprivredom bavi cijeli život, a iako po struci nije poljoprivrednik, svoje životno iskustvo koje je stjecao od malih nogu, nadograđivao je novim znanjem i savjetima stručnjaka. Članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva su sin Ivica i kćer Živana koji mu pomažu u proizvodnji vina i maslinova ulja. Nositelj OPG-a, g. Živko i sin Ivica, završili su osposobljavanje za poslove maslinara, dok je sin završio i osposobljavanje za poslove voditelja podruma na tečaju za vinogradare i vinare – podrumare te svom ocu najviše pomaže u proizvodnji vina.

 

Od 1,86 ha poljoprivrednih površina, najviše otpada na maslinike - 1,09 ha, dok na vinovu lozu otpada 0,39 ha. Među ostalim kulturama tu se nalaze stabla badema - 0,22 ha te se ostatak dijeli na lucernu i mješovito povrće za vlastite potrebe.

 

Najviše prihoda ostvaruje se prodajom vina, a i najveći rizici su upravo vezani za vinogradarsku proizvodnju i vremenske neprilike - slana-mraz, suša, itd. Sve poljoprivredne površine se održavaju na ekološki prihvatljiv način te je OPG Živko Begić u Upisniku ekoloških subjekata od 2020. godine. Ekološka proizvodnja za cilj ima očuvanje biološke raznolikosti i očuvanje okoliša.

 

Osim navedenog, nositelj OPG-a registrirao je i podrum za proizvodnju i prodaju vina u Pirovcu. U podrumu se nalazi razna vinogradarska oprema koja je sada nadopunjena novom. Naime, OPG Živko Begić se 2019. godine prijavljuje na LAG Natječaj s ciljem modernizacije i unapređenja procesa rada i poslovanja te ulaže u podrumsku opremu za vino i maslinovo ulje te opremu i manju mehanizaciju za održavanje nasada. Tako je nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: električna muljača-runjača, etiketirka za boce i pumpa za vino, tri inox tanka za vino, motokultivator-kopačica, akumulatorski tresač-berač maslina, akumulatorske škare za rezidbu, atomizer nošeni te inox tank za maslinovo ulje. Cilj prijave na LAG Natječaj bio je poboljšanje kvalitete prerade grožđa u vino, odnosno modernizacija podrumske opreme koja će omogućiti lakše dobivanje oznake vrhunskog vina. Dobivanjem kvalitetnijeg proizvoda, poboljšat će se i mogućnost većeg konkuriranja na domaćem tržištu. 

 

Potrebno je istaknuti kako je vino obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva prepoznato na tržištu i nagrađivano brojnim nagradama, a osim kvalitete vina, prepoznata je i kvaliteta maslinovog ulja.

 

OPG Živko Begić kroz registrirani podrum za prodaju vina omogućava svojim kupcima prodaju na kućnom pragu. Podrum je registriran u Pirovcu, turističkom mjestu koje je dobro povezano s državnim i lokalnim prometnicama te plasman proizvoda za OPG ne predstavlja poteškoću.

 

 

Bavljenje poljoprivredom za OPG Živko Begić predstavlja nastavak obiteljskog rada i tradicije, ali za kvalitetne proizvode i povećanje konkurentnosti na tržištu, to nije dovoljno - kaže g. Živko i ističe kako “to trebaš voljeti“! „Nabavljena mehanizacija za OPG je od iznimne važnosti i naveliko će olakšati radove na poljoprivrednom zemljištu. Nadamo se i proširenju gospodarstva u budućnosti te ostvarivanju željenih ciljeva.“ - poručuju s OPG-a!

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: OPG Živko Begić
Izvor: OPG Živko Begić
Izvor: OPG Živko Begić
Izvor: OPG Živko Begić
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: OPG Živko Begić
Izvor: OPG Živko Begić