Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG Natječaju: SOPG Ante Šunjerga

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a/SOPG-a koji su ostvarili potporu na LAG natječajima predstavljamo poljoprivredna gospodarstva koja su uspješno završila svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog OPG-a/SOPG-a je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika SOPG Ante Šunjerga koji je odobren na 6. LAG natječaju u ožujku 2021. za TO 1.1.2. “Razvoj i unapređenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ koji je identičan nacionalnom 6.3.1 .

 

SOPG Ante Šunjerga sa sjedištem u Čistoj Velikoj nalazi se u Upisniku poljoprivrednika od siječnja 2005. godine. Gospodarstvo raspolaže s 1,00 ha poljoprivredne površine u vodičkom zaleđu koja se u najvećoj mjeri odnosi na masline za proizvodnju ulja (0,90 ha) te na grožđe za ostala vina (0,10 ha).

 

Bavljenje maslinarstvom za nositelja predstavlja tradiciju i njome se bavi veći dio svog života. Vodičko zaleđe pogodno je za poljoprivredne kulture (poljoprivredna zemljišta na području Čiste Velike su plodna za uzgoj masline i vinove loze) kojima se SOPG bavi, a osobito za razvoj maslinarstva i proizvodnju kvalitetnog maslinovog ulja. Nositelj SOPG-a, Ante Šunjerga, između zasađenih maslina ima posađenih 800 komada lavande kojima tako štiti masline od nametnika, ali i u budućnosti stvara mogućnost za razvoj proizvoda od lavande.

 

Važno je napomenuti kako je grožđe od davnina poznato kao hrana bogova, a maslinovo ulje kao tekuće zlato te njihova konzumacija utječe na zdravstveni sustav, odnosno očuvanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma. I zato je njegovanje njihove proizvodnje bitno kako za nastavak tradicije, tako i za jačanje svijesti o njihovoj važnosti.

 

Ante Šunjerga jedini je član SOPG-a, ali u radu mu pomažu članovi obitelji i time podupiru njegovu predanost prema tradicijskim kulturama. Kako bi se poboljšao i olakšao rad u polju, samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo prijavljuje se na LAG Natječaj. Glavni cilj apliciranja na natječaj bio je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja. Tako je nabavljena sljedeća mehanizacija i oprema: polovni traktor, novi priključci za traktor - atomizer i freza za međurednu obradu čime se povećava efikasnost i brzina, ali i kvaliteta obrade te zaštite tla. Osim navedenog, nabavile su se nove škare i novi tresač za masline za veću brzinu branja maslina i orezivanje grana.

 

Što se tiče atomizera, on se koristi i za apliciranje folijarnih gnojiva koja povećavaju količinu i kvalitetu ploda grožđa i maslina. Upravo folijarna prihrana čini veliku razliku, a pogotovo u uvjetima velikih temperatura i suša što u konačnici utječe na prinos i kvalitetu ploda. Projektom se tako smanjuje i negativan utjecaj na okoliš.

 

Istraživanjem tržišta uočena je nedovoljna iskoristivost kapaciteta, osobito u zaleđu Šibensko-kninske županije, a s obzirom na podneblje u kojem se nalazi SOPG, a koje je izuzetno povoljno za razvoj proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja i vina, cilj gospodarstva je komercijalizacija proizvoda te postizanje bolje tržišne orijentiranosti, ali time i povećanje konkurentnosti. Čista Velika, kao naselje u sastavu Grada Vodica ima dobru poziciju i povezanost te se s obzirom na potražnju od strane domaćinstava i turista, planirana proizvodnja u budućem poslovanju je oko 500 l maslinovog ulja i 700 kg grožđa.

 

Iz SOPG-a poručuju: „Dobivena sredstva na LAG Natječaju olakšala su naš rad i predstavljaju dodatan poticaj za daljnji razvoj i rast gospodarstva. Zahvaljujemo na dobivenim sredstvima i nadamo se boljoj tržišnoj orijentiranosti i prepoznatljivosti naših proizvoda!“

Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249
Izvor: LAG More 249