Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Predstavljanje odobrenih korisnika na LAG natječaju: Živa hrana d.o.o.

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju prezentacije OPG-a, obrta i firmi koje su ostvarile potporu na LAG natječajima, u narednim tjednima predstavljat ćemo korisnike koji su uspješno završili svoje projekte i kojima je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila tražene iznose.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakog korisnika zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo korisnika ŽIVA HRANA d.o.o. koji je odobren na 3. LAG natječaju u kolovozu 2019. za TO 1.1.3. „Razvoj i unaprjeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava“ identičnom nacionalnom 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

 

Živa hrana d.o.o. ima svoje sjedište u Srimi, naselju u sastavu Grada Vodica. Vlasnik tvrtke Živa hrana d.o.o. je Zdravko Vlahov. Tvrtka je upisana u Upisnik poljoprivrednika od travnja 2019. godine i raspolaže s oko četiri hektara poljoprivrednih površina. Površine se nalaze na prostoru većeg broja katastarskih općina na LAG području, a najveći dio odnosi se na maslinike s oko 500 stabala maslina, dok se manji dio sastoji od 23 sadnica crnog ribiza, brusnica, borovnica, ogrozda i 20 sadnica jagoda.

 

Vlasnik tvrtke Živa hrana d.o.o. se nakon više od 50 godina rada u građevinskom sektoru okreće svojoj strasti, radu u masliniku i voćnjaku. Otvaranjem tvrtke Živa hrana d.o.o. odlučuje se na proizvodnju hrane po najvećim ekološkim standardima što podrazumijeva poštivanje prirode, odnosno okruženja u kojem se maslina i voćke nalaze, korištenje ekoloških sredstava za gnojidbu i zaštitu.

 

Poljoprivredne površine djedovina su g. Vlahova te ih on i njegova obitelj dugi niz godina i obrađuju. Vlasnik tvrtke od malih nogu s obitelji sudjeluje u obrađivanju i poslovima u poljoprivrednom gospodarstvu: rezidba, gnojenje, košnja, prevrtanje tla, održavanje suhozida te u konačnici, branje maslina.

 

S obzirom na to da tvrtka nije imala mehanizaciju i da se većina poslova obavljala ručno, Živa hrana d.o.o. prijavljuje projekt s ciljem modernizacije i/ili unapređenja procesa rada i poslovanja, odnosno kupnje poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

 

Zanimljivost koja ocrtava jedan od maslinika u vlasništvu g. Vlahova je i kamena bunja karakteristična za ovo podneblje, a koja trenutno služi i kao prostor za skladištenje ručnog alata. Važno je naglasiti kako je obitelj Vlahov samostalno rekonstruirala kamenu bunju koja je zadobila svoj karakterističan i reprezentativan oblik. Cilj je ipak sačuvati bunju kao prirodnu i kulturnu znamenitost te sagraditi spremište u koje će se moći spremiti oprema kupljena sredstvima dobivenim na LAG natječaju. Osim toga, sve aktivnosti navedene u projektnim obrascima (poslovnom planu) odnose se na ekološku proizvodnju što je kao postupak i pokrenuto prije same prijave na LAG natječaj.

 

Kupnjom poljoprivredne mehanizacije i opreme olakšalo se i ubrzalo obavljanje poslova što je rezultiralo povećanjem ukupne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda koji su postali kvalitetniji i omogućili povećanje prihoda. Održavanje maslinika sada se obavlja pomoću dvije kosilice (motorne i traktorske) te se koriste isključivo ekološka sredstva za gnojidbu i zaštitu. Pomoću sjeckalice koja se nabavila, usitnjava se granje i ostali biološki otpad te tako proizvodi humus, a tresač maslina omogućava da se berba brže odvija, odnosno skraćuje se vrijeme od berbe do prerade i tako dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje. U maslinicima nema električne energije te se iz tog razloga nabavio agregat za proizvodnju energije i potrebe gospodarstva. Motorna pila i akumulatorske škare smanjile su poslove rezidbe (piljenje i manja obaranja), a motorna prskalica koristi se u zaštiti bilja. Provedba projekta omogućila je i zapošljavanje jednog radnika za obavljanje redovnih poslova u masliniku.  

 

Dugoročno, cilj je pružanje usluga u hortikulturnim radovima, proizvodnja humusa i čaja od lista masline. Upravo su sredstva dobivena na LAG natječaju omogućila da se kupi potrebna mehanizacija i oprema i da se proizvodnja dovede na višu razinu. Osim toga, potražnja za zdravim i ekološkim proizvodima - trend koji raste iz godine u godinu - potakla je g. Vlahova na prijavu projekta te njegovo odobrenje na LAG natječaju predstavlja prvi korak u realizaciji krajnjeg cilja: ostvarenje sinergije između proizvodnje zdrave hrane i pružanja turističkih usluga na poljoprivrednom gospodarstvu.

 

Važno je naglasiti kako je proizvodnja voća i povrća minimalna i nije u komercijalnu svrhe, dok je glavni naglasak upravo na maslini i proizvodima koje daje. Valja istaknuti kako je najveći potencijal za plasman proizvoda u turizmu kao distributivnom kanalu domaćih eko proizvoda. Osim turista, važnu ulogu ima i lokalno stanovništvo kojem se proizvodi dostavljaju direktnom prodajom - dostavom.

 

Godišnje u prosjeku maslinik daje urod od oko 4 do 5 tona maslina, odnosno 550 litara maslinovog ulja, dok je proizvodnja voća i povrća za vlastite potrebe. Vlasnik Živa hrana d.o.o. sudjeluje u natjecanjima za provjeru kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja te ostvaruje uspjehe na istima - za sortu oblica dobiva zlatnu i srebrnu medalju u kategoriji otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

 

Zdravko Vlahov ističe kako su zahvaljujući sredstvima na LAG natječaju olakšali obradu poljoprivrednih površina. „Kupljenja mehanizacija olakšala nam je rad i omogućila da nastavimo raditi u maslinicima i voćnjacima. Proizvodnja je olakšana i ubrzani su procesi rada! S obzirom na odaziv kupaca, mislimo da smo na dobrom putu da svoju proizvodnju i proizvode koje daju masline dovedemo do maksimalne iskoristivosti vodeći računa o prirodi i održivosti!“

 

Video uradak ustupljen od g. Vlahova možete pogledati pod komentarom objave na Facebook stranici LAG-a "More 249" !