Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Projekt Plava Eko-patrola predstavljen u 7 osnovnih škola

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Projekt „Plava Eko-patrola“ je vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije. U prvom redu namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola koji će kroz provedbu projekta i putem metoda neformalnog obrazovanja i informalnog učenja ojačati svijest o važnosti promicanja održivog razvoja. Cilj je da mladi i osviješteni ljudi kroz svoj budući osobni i profesionalni razvoj i angažman djeluju na društvenu promjenu u smjeru održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama.

 

Projekt je predstavljen u sedam škola priobalnog i otočnog dijela Šibensko-kninske županije i to u Murteru, Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici. Tijekom ove školske godine, učenici navedenih škola sudjelovat će u pilot provedbi vannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj „Plava Eko-patrola“.

 

Nositelj projekta - Udruga Argonauta, zajedno s partnerom - Lokalnom akcijskom grupom „More 249“, predstavila je projekt u svih sedam odabranih škola, gdje su nastavnici, predstavnici organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave imali priliku opširnije čuti o ciljevima projekta, ciljanim skupinama, aktivnostima i prednostima koje projekt nosi. Osim toga, djelatnici Argonaute su svoje dugogodišnje iskustvo u provedbi „Murterske Eko-patrole“ podijelili s okupljenima nastojeći ih tako potaknuti na prijavu za lokalnog koordinatora.

 

Svaka od uključenih škola imat će svog lokalnog koordinatora koji će kroz aktivnosti „Plave Eko-patrole“ okupljati 20 djece - patrolaša te ih obrazovati o održivom razvoju i poticati na građanski aktivizam. Sami lokalni koordinatori će također proći edukaciju o temama održivog razvoja i metodama neformalnog obrazovanja i to kroz tri dvodnevna vikend seminara u listopadu i studenom 2019.

 

Natječaj za angažman lokalnog koordinatora „Plave Eko-patrole“ bit će objavljen sredinom rujna 2019., a detaljnije informacije o natječaju i zaposlenju lokalnih koordinatora bit će objavljene na stranicama udruge Argonauta (www.argonauta.hr) i stranicama projekta (www.eko-patrola.org).

 

Projekt „Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.