Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Provedba projekta Plastic Planet - NO!

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U Šibeniku se od 11. listopada do 20. listopada 2019. godine održava razmjena mladih u okviru ERASMUS+ programa. Naziv ovogodišnjeg projekta je "Plastic Planet - NO!". Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa „More 249“ (LAG „More 249“), a ovogodišnja razmjena mladih treći je projekt odobren LAG-u „More 249“.

 

Sudionici programa dolaze iz pet zemalja: Rumunjske, Turske, Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Iz svake zemlje šest je sudionika plus voditelj (ukupno 35 sudionika).

 

Cilj razmjene mladih u okviru projekta „Plastic Planet – NO!“ je zajednički rad, razmjena ideja i primjera dobre prakse, jačanje svijesti o okolišu koji nas okružuje te brizi za okoliš s fokusom na upotrebu plastike i plastičnih proizvoda. Kroz neformalne metode učenja, sudionici projekta uče o načinima na koje je potrebno smanjiti upotrebu plastike. Ideja razmjene je dati mladima priliku da čuju i uče o negativnim utjecajima koje ima upotreba plastike i plastičnih proizvoda na okoliš, da razmišljaju o alternativnim proizvodima, da uče o recikliranju i smanjenju upotrebe plastičnih proizvoda.

 

Sudionici projekta svaki dan započinju s kreativnim igrama kako bi potaknuli sve sudionike na razmišljanje i djelovanje. Nakon tzv. “energizera“ mladi kroz jutarnje i popodnevne radionice i aktivnosti razgovaraju o zagađenju plastikom i načinima na koje mogu osvijestiti ljude o negativnim utjecajima jer minimalnim aktivnostima možemo snažno utjecati na okolinu.

 

Zahvaljujući iskustvenom učenju obogaćuje se formalno obrazovanje i potiče pojedinca da svojim promišljanjima i aktivnostima pokaže i dokaže da nemamo drugi planet - There is no planet B!. U okviru navedenog, jedna od aktivnosti bila je i čišćenje plaže u naselju Brodarica. Aktivnost je potaknula sve sudionike da osvijeste u kojoj mjeri ljudi svojom nepažnjom i nebrigom zagađuju okoliš i kako je održivi razvoj nešto o čemu moramo voditi računa.

 

15. listopada 2019. posjetili smo dva reciklažna dvorišta - jedno u Biogradu, a drugo u Zadru. Ovim putem zahvaljujemo zaposlenicima na dostupnosti. Mladi su bili iznimno zainteresirani o načinu na koji se lokalne zajednice bore s problemom odlaganja i recikliranja otpada.

 

Na kraju, mladi ovim putem žele istaknuti kako je važno da razmislimo kako pojedinu stvar koja nam više ne treba, možemo ponovno iskoristiti. Uz pomoć malo stvaralačkog duha, umjesto da ih bacimo, možemo ih obnoviti, popraviti ili im pronaći novu namjenu. Pokušajmo, zabavno je i korisno!

 

Veselimo se idućim aktivnostima u okviru provedbe projekta „Plastic Planet – NO!“, a do tada nas pratite na Facebook stranici pod nazivom Plastic Planet - NO .