Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Radionica Razmjena iskustava u provedbi natječaja LAG-ova

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

Hrvatska mreža za ruralni razvoj - HMRR, u suradnji s LAG "MORE 249" organizirala je radionicu „Razmjena iskustava u provedbi natječaja LAG-ova" koja se održala 17. i 18. srpnja 2018. godine u Tisnom.

 

Svrha radionice bila je predstavljanje i rasprava o iskustvima u provedbi LAG natječaja te o uočenim problemima i mogućim poboljšanjima u provedbi LAG natječaja. Također, ovom prilikom raspravila su se i prikupila nerazjašnjena pitanja prema Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te preporuke za poboljšanje natječaja.

 

Prvi dan radionice sve okupljene su pozdravili Miljenko Meštrov, predsjednik LAG-a "More 249", Meri Krnić, voditeljica LAG-a "More 249" ujedno i moderatorica ovog događanja, te Albert Varga predsjednik HMRR-a koji je prisutnima iznio stanje o LAG natječajima. Naime, prije samog dolaska u Tisno, svim LAG-ovima se uputio upitnik na koji je odgovorilo 38 LAG-ova. Prema podatcima dobivenim kroz upitnik, svi LAG-ovi su ili krenuli u izmjenu LRS ili je planiraju krajem ove godine. Većinom će se promjene vršiti zbog re-alokacije sredstava na mjere koje su se tijekom godina pokazale kao najatraktivnije i ljudima odnosno korisnicima najkorisnije. 

 

U srijedu 18. srpnja 2018. radionicu je započeo Goran Jelinić (LAG Posavina) čiji je LAG među prvima raspisao natječaj za tip operacije 6.3.1.  On je okupljenima iznio iskustva u provedbi LAG natječaja.

 

Nakon pauze uslijedio je Ruralni café - rad u manjim grupama po aktualnim temama vezanim uz LAG natječaje:

Natječaj za provedbu podmjere 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije"

 

Svi sudionici sudjelovali su na sve tri teme:

 

- Tema 1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (6.3.1.): iskustva i izazovi

 

- Tema 2. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu (7.4.1.): planovi za otvaranje natječaja

 

- Tema 3. Preporuke Ministarstvu i Agenciji za pripremu idućeg LAG natječaja

 

 

TEMU: 

Natječaji za provedbu podmjere 19.3. "Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" - tipa operacije 19.3.1 “Priprema aktivnosti projekta suradnje” i 19.3.2. "Provedba aktivnosti projekta suradnje" predstavio je gost iz Slovenije Aleš Zidar, LAS med Snežnikom in Nanosom (Slovenija) - projekti suradnje u Sloveniji i primjeri dobre prakse. 

 

Svi predstavnici LAG-ovi su sudjelovali u RASPRAVI: Kako kvalitetno pristupiti pripremi projekata suradnje? Mogući načini uspostavljanja i određivanja suradnje, vrste i oblici suradnje, teme, poželjni i mogući partneri i sl.

 

Ova radionica ujedno je bila i uvod u treći HRVATSKI RURALNI PARLAMENT koji će se održati 2019. godine u Tisnome. 

Zahvaljujemo svim sudionicima na aktivnom i konstruktivnom radu u ova dva protekla dana!