Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Sudjelovanje LAG-a “More 249“ u provedbi ERASMUS+ projekta “Rural Youth in Action“ u Portugalu

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Od 2. do 11. kolovoza 2021. godine u Serpi, Portugalu održana je razmjena mladih u okviru ERASMUS+ programa  pod nazivom “Rural Youth in Action“. Sudjelovalo je 30 mladih iz Portugala, Francuske, Sjeverne Makedonije, Estonije, Hrvatske i Rumunjske.

 

Glavni ciljevi provedbe projekta jesu bili uključivanje 30 mladih osoba koje će dijeliti svoja iskustva i znanja na temu ruralnog razvoja i poljoprivrede te proizvodnje hrane. Cilj projekta bio je motivirati mlade da pokrenu vlastitu proizvodnju i počnu se zanimati za ruralni razvoj i sektor poljoprivrede.

 

Kroz aktivnosti i praktičnu primjenu mladi su naučili više o proizvodnji marmelade, preradi, izradi logotipa. Naučili su što znači pokrenuti vlastiti posao, kako postati poljoprivrednik te kako dobiti motivaciju za rad i budućnost. Posjetili su i Srednju poljoprivrednu školu u Serpi koja svoje učenike priprema da budu spremni za tržište rada kao kvalitetni tehničari te su se okušali u izradi tradicionalne portugalske marmelade od pomidora i voćne marmelade od jabuka i grožđa.

 

Kroz neformalne metode učenja - poticajne vježbe, rad u timovima, aktivnosti na otvorenom, mladi su unaprijedili svoje znanje engleskoga i drugih jezika, otkrivali nove kulture, raspoznali važnost poljoprivrede i ruralnog razvoja i u drugim zemljama te jačali vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo.

 

Ovu međunarodnu razmjenu provela je udruga Experimentaculo Associacao Cultural, ujedno i nositelj projekta iz Setubala, Portugal, a financirala ju je Portugalska nacionalna agencija kroz ERASMUS+ program, dok je Lokalna akcijska grupa "More 249" sudjelovala u provedbi programa kao partner na projektu.