Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - OPG GORKA TROKIĆ

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" sedmi tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo.

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana je dobivena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo OPG Gorka Trokić čije je sjedište u Zatonu, naselju grada Šibenika. OPG je u Upisniku PG od 2015. godine, a primarna proizvodnja gospodarstva je poljoprivreda. Na svom zemljištu koje se nalazi u zaleđu Vodica, obrađuje masline (150 stabala) i smokve (15 stabala). Zadnjih godina posadila je 100-tinjak sadnica lavande te isto toliko smilja. Veliki problem predstavljaju vrućine, pa se zbog nedostatka vode sadnice suše. 

 

Vrlo je važno napomenuti kako su na OPG-u zasađene autohtone sorte smilja, te da nisu kupovne, već presađene iz divljine.

 

Ljubav prema prirodi i pčeli, usadio joj je otac, pa je tako gospođa Gorka odlučila nabaviti i košnice. Danas ima 7 košnica, a med  joj je nagrada što vodi brigu o pčelama. Njene pčele i košnice su joj hobi te sav med koristi za svoje potrebe i za poklon prijateljima.

 

Sav višak svojih proizvoda koji ima prodaje na kućnom pragu, te na sajmovima gdje prodaje aranžmane od lavande i smilja, i «pitariće» od kamenčića, u koje sadi sukulente i kaktuse koje također sama uzgaja.

 

Lavandom je priča Gorka, ukrasila svoj ranč. «Nema više smrdelja, nema jasena, nema drače... Svugdje je lavanda koju preporučujem svima, i za sadnju i za različitu primjenu» - naglasila je Gorka

 

Kaže kako nema neke zarade, već kako sve radi iz čiste ljubavi prema prirodi, a ono što proda, dovoljno je tek toliko da se pokriju troškovi proizvodnje i transporta. No, to je ionako manje bitno, važan je mir koji pronalazi u poslu u kojem joj je radni stol livada, a cvijeće i mirisi radno okruženje.