Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - OPG LEDENKO MILE

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" četvrti tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana je dobivena suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo OPG Ledenko Mile čije je sjedište u Gaćelezima, naselju grada Vodica. OPG je u Upisniku PG od 2017. godine, a primarna proizvodnja gospodarstva je pčelarstvo. 

 

G. Mile se odlučio baviti pčelarstvom iz ljubavi prema prirodi i prema pčeli, kao marljivom kukcu. Tako je prve košnice kupio prije tri godine koje se nalaze u praktički, netaknutoj prirodi, daleko od prometnica, daleko od obradivih površina koja se tretiraju raznim kemikalijama, daleko od tvornica i ostalih zagađivača.

 

Za pčele je čista i nezagađena priroda veoma bitna, za sam pravilan razvoj zdravog pčelinjeg društva, a u konačnici i za proizvodnju prirodnih pčelinjih proizvoda.

 

Neosporno je utvrđeno da je veoma teško naći pčelinje zajednice koje samostalno, bez pomoći pčelara, žive u prirodnim staništima. Djelomice je uzrok tomu suvremena poljoprivredna proizvodnja, a ponajviše različite bolesti pčela. Stoga je razumljivo da su hrvatski pčelari veoma dobro organizirani unutar 145 pčelarskih udruga koje čine Hrvatski pčelarski savez (HPS) čiji je član i OPG LEDENKO MILE. On je uz HPS član i Udruge PČELA Šibensko-kninske županije.

 

Gospodarstvo trenutno ima 22 košnice – 12 ih se nalazi u Gaćelezima, dok ih se 10 nalazi u Lici. Ova količina dostatna je za potrebe obitelji, a u planu je razvijati i proširiti vlastiti OPG, kako bi u budućnosti imali i određene prihode od njega.

 

Kako bi stekao sva potrebna znanja i vještine te kako bi se bavio pčelarstvom u skladu sa zakonom Ledenko Mile ove godine je uz sufinanciranje LAG-a „MORE 249“  uspješno završio tečaj pčelarstva.  

 

Našem članu želimo puno uspjeha u daljnjem radu i usavršavanju.