Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - OPG Zlatko Srdarev

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" treći tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo.

 

Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana je zatražena suglasnost za objavom teksta.

 

Nositelj poljoprivrednog gospodarstva je Zlatko Srdarev i nalazi se na području grada Vodica. OPG  je u Upisniku PG od 2007. godine dok su članovi OPG-a od 28.04.2016. i  supruga Ljiljai sin Karlo.

 

Zlatko Srdarev se maslinarstvom bavi od malih nogu kada je roditeljima pomagao u obrađivanju i berbi maslina. Posvetio se maslinarstvu prije svega iz ljubavi, a želja mu je unaprijediti svoje gospodarstvo i u bliskoj budućnosti i živjeti od svoga rada i truda uloženog u OPG.

 

Nositelj OPG-a ima završenu srednju kuharsku školu. Svjestan stalnih promjena, važnosti učenja i edukacija, u 2016. godini je položio osposobljavanje za maslinare i završio osnovnu izobrazbu za profesionalne korisnike za rukovanje pesticidima, sve u organizaciji učilišta Izvor znanja. Član je LAG-a More 249, te udruge Traulik - udruge maslinara grada Vodica.

 

Često sudjeluje na različitim sajmovima gdje prezentira svoje ulje,  sudjeluje i na domaćim manifestacijama te u ocjenjivanju kvalitete osvaja zlatne medalje i diplome za ekstra djevičansku kvalitetu ulja.

Kako se radi o starim maslinicima, običaj je nekada bio da je uz maslinu bilo smokve ili badema, tzv mješoviti nasadi, te  i u masliniku Zlatka Srdareva postoji 100 stabala smokava.Na svome gospodarstvu izbjegava korištenje kemijskih zaštitnih sredstva te se koristi prirodnim zaštitnim biljima (bob, lavanda..).

Proizvodnja maslina i dobivanje ulja nije svake godine jednako, što ovisi  o vremenskim prilikama, kao i štetnicima i bolestima. U nekoliko najboljih godinama OPG Srdarev je imao proizvodnju od 7.000 kg maslina, što bi u konačnici dalo oko 770 litara maslinovog ulja.

 

Ove godine LAG „MORE 249“ sufinancirao je svojim članovima tečaje iz područja poljoprivrede, pa je tako gospodin Zlatko uspješno završio tečaj pčelarstva, a supruga Ljilja tečaj maslinarstva