Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Svaki tjedan poljoprivrednik jedan - Poljoprivredna zadruga branitelja „Dalmacija eko projekt“

  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

U cilju promoviranja i prezentacije članova koji se bave poljoprivredom, LAG "More 249" deveti tjedan nastavlja s predstavljanjem svojih članova koji imaju poljoprivredno gospodarstvo. Poštujući Opću Uredbu o zaštiti podataka, od svakoga člana čiji tekst objavljujemo zatražena je suglasnost za objavom teksta.

 

Ovaj tjedan predstavljamo Poljoprivrednu zadrugu branitelja „Dalmacija eko projekt“ sa sjedištem u Vodicama.

 

Zadruga je osnovana 2010. godine, a osnovna djelatnost je poljoprivredna proizvodnja, odnosno  uzgoj ostalih goveda i bivola. Upravitelj zadruge je Ante Huljev, a predsjednik Skupštine je Mićo Klarić, ujedno predstavnik u LAG-u. Zadruga ima dvoje zaposlenih, te planiraju zapošljavanje još dvije osobe.

 

Zadruga broji 10 članova koji raspolažu sa više od 100 ha poljoprivredne površine. Na području općina Kistanje i Ervenik uzgajaju govedo buša. Buša je kratkorožno hrvatsko autohtono govedo. Naziva se još domaće planinsko ili ilirsko govedo. Buša je prilagodljiva na oskudne životne uvjete, te otporna na razne bolesti.

 

Zadruga prodaje mušku telad, dok ženke buše drže za rasplod. Ženke životinje ostaju u rasplodu 10 – 12 godina.

 

Osim goveda buša, zadruga raspolaže i sa 200 stabala maslina koje se nalaze na području općine Benkovac.

 

Slika preuzeta s interneta