Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Udruga Lokva Gaćelezi - o aktivnostima udruge i uređenju prostora lokve

Izvor: LAG More 249
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

"Blagoslovljena kapelica sv. Ante na seoskom izvoru Čatrnja u Gaćelezima

 

U prisustvo mještana Gaćeleza i članova udruge Lokva-Gaćelezi danas je blagoslovljena kapelica sv. Ante postavljena na obnovljenom suhozidu Lokve u Gaćelezima. Uz prigodan obred kapelicu je blagoslovio Don Ante Škugor župnik iz Grebaštice.

 

Spomenimo, Lokva u Gaćelezima imala je veliki značaj za lokalnu zajednicu - koristila se za napajanje stoke i zalijevanje poljoprivrednih površina, a na području oko lokve okupljala su se djeca i stanovništvo. Zahvaljujući velikoj akciji brojnih volontera, obnovljen je 45 metara dug suhozid, a osim uređenog okoliša, na radost najmlađih postavljena su i igrala.

 

Prije četiri godine započela je suradnja LAG-a More 249 i nekolicine mještana te se krenulo u obnovu i valorizaciju područja lokve. Tako je LAG More 249 na raspisanom natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u 2018. odobrenim sredstvima uz pomoć mještana očistio prostor oko lokve i površinu lokve. Postavljena je informativna ploča, nabavljena i postavljena klupa za odmor i kanta za otpatke, te izrađen promotivno – edukativni materijal. Donacijom jednog mještanina postavljena su dječja igrala i time je prostor dobio novi značaj.
 

Kako su mještani i dalje održavali prostor lokve i davali mu sve veću važnosti, uočena je i potreba za obnovom suhozida koji se počeo urušavati. Dio suhozida je nekolicina mještana sama obnovila, ali im je bila potrebna stručna pomoć. LAG More 249 angažirao je udrugu Dragodid te je ovom akcijom uz pomoć svih volontera obnovljen suhozid u dužini od 19 metara.
 

Svakako treba spomenuti da je nakon suradnje mještana i LAG-a, te obnove lokve, nastala potreba za osnivanjem udruge koja je dobila i naziv „Lokva – Gaćelezi“.

 

- Akcija je pokazala veliku volju i angažman volontera koji su svojim radom dali ogroman doprinos i predanost općem dobru i lokalnoj zajednici, ukazali na građanski aktivizam i solidarnost. Zato se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, Lagu More 249, udrugama Dragodid i Gardun, Permakulturi Dalmacija, Varkop iskopi, županiji ŠK i Gradu Vodice te Branimiru Sladoljevu i Bibilu kamen koji su donirali dio kamenja – rekla nam je Antonija Peran Bilać predsjednica udruge Lokva Gaćelezi"

 

IZVOR: Tekst preuzet s portala Infovodice - za tekst i fotografije KLIKNUTI OVDJE