Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

Lokalna akcijska grupa "More 249" - "Od mora za More"

Upoznajmo naše neretvanske proizvođače

Iz arhive: Joško Curić
  • Objavljeno: /
  • Autor: LM249

 

Kada je Rusija 2014. godine uvela embargo na uvoz agruma,  neretvanski proizvođači agruma našli su se u problemu s plasmanom svojih proizvoda. LAG „More 249“ pridružio se akciji koja se provodila u brojnim hrvatskim gradovima i naseljima s ciljem pomoći neretvanskim proizvođačima u plasiranju njihovih proizvoda, a ujedno kupcima omogućiti direktnu kupnju domaćih proizvoda.

 

I tako već sedmu godinu u Vodice i Šibenik dolaze OPG Joško Curić Babić i OPG Luka Sršen. Neretvanski su to proizvođači koji imaju kvalitetne proizvode i koje kupci s našeg područja željno očekuju jer su prepoznali njihovu kvalitetu.

 

Direktnom prodajmo uvelike se olakšalo neretvanskim proizvođačima, podržava se domaća proizvodnja  a kupcima omogućila direktna kupnja kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.

 

Uzgoj mandarine tradicija je neretvanskog kraja koja prve početke bilježi nakon Prvog svjetskog rata. U stručnoj literaturi prvi put je spominje agronom Mato Bobanović navodeći kako u Dalmaciji imaju dosta rijetka stabla te da je kultura citrusa u Dalmaciji i Boki Kotorskoj vrlo neznatna. Upozorava na veliku vrijednost uvođenja japanske madarine Unshiu te daje mišljenje da se u Dalmaciji mogu uspješno uzgajati brojni agrumi jer podnose niske temperature. Pred Drugi svjetski rat djelovala je Poljodjeljska stanica u Metkoviću čiji je upravitelj 1933. godine poslao svog djelatnika da iz Japana donese sadnice mandarine Unshiu te su na taj način posađene prve sadnice mandarina od čega je formiran mali rasadnik. Nakon Drugog svjetskog rata, osnivač i prvi direktor Poljoprivredno-industrijskog kombinata „Neretva“ naručio je projekt podizanja plantaže mandarina na 100 ha, ali zbog rizika posla kojeg su banke procijenile na kraju su posađene prve plantaže mandarina na površini 52 ha.

 

Danas Hrvatska godišnje proizvodi prosječno 40 tisuća tona, a u najboljim godinama može doseći i do 50 tisuća tona mandarina čime zadovoljava godišnje potrebe domaće proizvodnje, a dio se izvozi na europsko tržište, ali se u prosjeku javlja i oko 12 tisuća tona viška. Do pojave viškova dolazi zbog zastoja u berbi ili zbog otkupa i prodaje koji nisu prilagođeni tržišnim uvjetima.

 

Bez obzira na sortu mandarine, potrebno je istaknuti da je ona dobar saveznik našem zdravlju: 100 grama mandarina sadrži 30 mg vitamina C,  folnu kiselinu, 160 mg kalija, željezo, magnezij, vitamine B1, B2 i B3 te vlakna nužna za uravnoteženu probavu.

 

Upoznajmo naše neretvanske proizvođače…

 

Joško Curić Babić nositelj je OPG-a od 2008. godine. Od malih nogu stekao je iskustvo u poljoprivredi kada je pomagao roditeljima, a ozbiljnije bavljenje proizvodnjom započinje kada je kao bivši radnik PIK-a i branitelj uzeo u zakup 2 ha poljoprivredne površine po programu Zemlja braniteljima. Trenutno obrađuje ukupno 2,5 ha od čega je 0,5 ha vlastito poljoprivredno zemljište. Poljoprivredne površine nalaze se na području Općine Slivno, uz lijevu obalu Male Neretve. Na obradivim površinama uzgaja 110 stabala naranči, 100 stabala klementina i 1800 stabala mandarina. Od mandarina uzgaja sorte: Okicu, Zoricu, Chaharu, Kavano i Unshiu. Svaka sorta je na svoj način posebna i dospijeva u različito vrijeme. Sorta Zorica je nastala križanjem u PIK-u, a ime je dobila po Zorici Velagić koja je radila na projektu agruma u tom kraju. Na OPG-u se ukupno godišnje proizvede 80 do 90 tona agruma od čega u otkup ide 80%. Ostalo prodaje direktno potrošačima, na Bučijadi u Ivanić - gradu i na području naše županije. Za berbu agruma OPG angažira sezonske radnike.

 

Proizvodnja agruma, kao i svaka poljoprivredna proizvodnja ima svoje probleme u pogledu vremenskih neprilika, otkupnih cijena i ostalo. Unatoč svemu Joško Curić Babić svojom ustrajnošću i ljubavlju prema poljoprivredi uspijeva odolijevati i opstati na tržištu. Budete li u blizini Općine Slivno potražite ovog zaljubljenika u prirodu, ušće Neretve i poljoprivredu i pokazat će vam sve čari neretvanskog kraja.

 

 

Luka Sršen nositelj je OPG-a od 2009. godine. Kao i njegov rođak Joško Curić Babić, ozbiljniju proizvodnju mandarina i ostalih agruma započeo je uzimanjem u zakup zemljišta od 1,5 ha. Uz to obrađuje i 1,5 ha vlastitog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivredne površine nalaze se na području općine Slivno i grada Opuzen: Modrič, Crepina i Opuzen. Gospodarstvo obrađuje 2500 stabala mandarina, 400 stabala naranči, 200 stabala klementina, 300 stabala limuna i 300 stabala šipka. Od mandarina uzgaja sorte: Unshia, Kavano, Chahara, Zorica, Saigon, Kano i Okica. Prosječna godišnja proizvodnja je oko 80 do 100 tona voća. Od toga 70 – 80% prodaje kroz otkup, a ostatak svojim stalnim kupcima, organizirano na području Šibensko-kninske županije te na pijaci. Zajedno sa suprugom koja također ima vlastiti OPG planira uvesti prerađevine od mandarina koje bi obogatile ponudu na domaćem tržištu.

 

Našim neretvanskim proizvođačima želimo ustrajnost u radu, dobre prodajne cijene i opstanak na tržištu!

Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Luka Sršen
Iz arhive: Joško Curić Babić
Iz arhive: Joško Curić Babić